Sistemul informatic al CNAS in 30.07.2019 functioneaza partial cu dificultate

Sistemul informatic al CNAS funcționează parțial, cu dificultate
 Știri 30 iulie 201930 iulie 2019  Ileana Toma

Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) funcționează marți parțial și cu intermitențe, au declarat medici de familie pentru Ro Health Review.

Mai exact, a putut fi verificată calitatea de asigurat a unor pacienți, însă nu au putut fi validate servicii.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a confirmat informația până la ora scrierii acestei știri.

CNAS a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Problemele au început, însă, mult mai devreme. Medicii de familie spun că sistemul nu funcționează încă de la începutul lunii.

Potrivit ministrului Sănătății, problema ar fi la mentenanța bazelor de date.

Pe 18 iulie, CNAS a anunțat că face „teste finale” pentru repornirea sistemului.
Patru zile mai târziu, pe 22 iulie, sistemul a funcționat timp de trei ore, potrivit Sorinei Pintea. Ea a precizat și că vor fi achiziționate de urgență servicii de mentenanță pentru o perioadă „tampon”, până la semnarea unui contract pe perioadă mai lungă.

A doua zi, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că îl demite pe șeful CNAS, Răzvan Vulcănescu, și îl înlocuiește cu Vasile Ciurchea.
Acesta a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009.