Scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei

Stimati colegi, dragi prieteni si distinsi colaboratori,

Intr-o lume fluida, in permanenta miscare, in care nu stim inca „orientarea” reglementarilor privind controlul calitatii serviciilor medicale pentru siguranta pacientului in Romania, Societatea Timis de Medicina Familiei prin Casa de Avocatura care ne-a reprezentat incepand din luna noiembrie 2017 a trimis aceasta „Scrisoare deschisa” catre Parlamentul Romaniei, catre Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor care speram sa voteze EXCEPTAREA precum Senatul Romaniei.
Scrisoarea deschisa – atasata-, Memoriul pe care il stiti deja, dezbaterea pe „calitate”din Colegiul Regal al Medicilor Generalisti din Marea Britanie, raspunsul Presedintiei Romaniei la Memoriul nostru semnat de organizatii ale medicilor romani din 31 judete ale tarii, toate au fost trimise catre autoritatile statului roman si va rugam mult sa le cititi, sa formam un curent puternic de opinie pentru binele medicilor si pacientilor din Romania.

Scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei

Stimate doamne si stimati domni parlamentari din Senatul Romaniei,
Stimate doamne si stimati domni parlamentari din Camera Deputatilor,

In numele comunitatii medicale din judetul Timis precum si in numele tuturor medicilor romani membri ai organizatiilor, ai colegiilor judetene care au semnat “Memoriul” initiat de catre Societatea Timis de Medicina Familiei si Patronatul Medicilor de Familie Timis, memoriu retrimis tuturor institutiilor statului roman in luna septembrie 2018 (atasat), va multumim dumneavoastra, senatorilor din Senatului Romaniei – pentru ca ati votat EXCEPTAREA cabinetelor de Medicina Familiei si Medicina Dentara de la Legea 185/2017 si de asemenea rugam insistent ca si parlamentarii din Camera Deputatilor sa voteze pentru exceptare, pe baza argumentelor aduse.
De asemenea, va rugam sa elaborati un amendament in plus in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor prin care sa fie exceptate de la Legea 185/2017 toate cabinetele medicale din Ambulatoriul de Specialitate, cabinete care nu apartin spitalelor.
Toti medicii din Romania sprijina conceptul de crestere a calitatii serviciilor medicale pentru siguranta pacientului, concept care exista in lumea medicala din Uniunea Europeana din care Romania face parte.
Va atasam in limba engleza si in limba romana dezbaterea pe o motiune, dezbatere recenta, de altfel, – inceputul lunii octombrie 2018 – la Conferinta Anuala a Colegiului Regal al Medicilor Generalisti din Marea Britanie si va rugam sa cititi cu atentie ceea ce a subliniat Dr. Mary McCarthy, vicepresedinte al Uniunii Europene a medicilor de familie (UEMO).
Am inserat in aceasta scrisoare deschisa un extras din aceasta sedinta si dupa cum vedeti, s-a votat pentru respingerea motiunii, fiind explicate si motivele acestei decizii. Aceasta in conditiile in care in UK „costurile calitatii” sunt suportate de catre autoritatile nationale, regionale si locale.
In Marea Britanie exista o institutie asemanatoare cu Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (A.N.M.C.S) care se numeste Centrul de Control al Calitatii (CQC) si care prin inspectiile pe care le face in cabinetele medicilor a instaurat un “CLIMAT AL FRICII” , climat in care au trait medicii lor de familie si nu s-a demonstrat in nici un caz cresterea calitatii serviciilor medicale prin instaurarea acestui climat de teroare ci dimpotriva, a scazut preocuparea pentru actul medical in sine si a scazut timpul alocat de catre medici pacientilor lor.
Extrasul din sedinta pentru dezbaterea motiunii in care Dr. Mary McCarthy, vicepresedinte UEMO, arata clar ca aceste “inspectii CQC” – pe model A.N.M.C.S – sunt un “nonsens”:
„ Vorbind în timpul dezbaterii cu privire la impactul inspecțiilor CQC asupra medicinei generale la conferința anuală a RCGP 2018 de marți, reprezentantul regional a GPC și totodată vicepreședinte al Uniunii Europene a medicilor de familie (UEMO) Dr. Mary McCarthy a descris metoda actuală de inspecție ca fiind un „nonsens”.
Am vorbit cu membrii Colegiului regal norvegian al medicilor generaliști care au ascultat în tăcere și, în cele din urmă, și-au ridicat mâinile spunând: „dacă am face asta în această țară, nu ar mai rămâne nici un medic de familie în cinci ani” și m-am gândit: „Da, așa ceva se întâmplă și aici.”
De aceea va multumim inca o data, stimati domni senatori ai Senatului Romaniei, pentru discernamantul pe care l-ati avut de a vota impotriva acreditarii cabinetelor noastre de catre A.N.M.C.S. conform Legii 185/2017.
Suntem convinsi, noi medicii romani, care inca profesam in Romania, ca dumneavoastra, domnilor deputati din Parlamentul Romaniei, veti lua hotararea cea mai buna pentru noi si pacientii nostri in context european!

Luminita TUNDREA
Managing Partner

Cu respect,

Dr. Claudia Iftode,
Presedinte Societatea Timis de Medicina Familiei