Peste 70% dintre cabinetele de medicină de familie din Timiş s-ar putea închide!

Medicii de familie timișeni solicită pacienților să fie solidari în această perioadă în care întâmpină numeroase probleme. Reînnoirea anuală a relației cu Casa de Sănătate este pusă sub semnul întrebării din cauza modificărilor legislative, a netransmiterii în teritoriu de la centru a noilor dispoziții și, nu în ultimul rând, a subfinanțării asistenței medicale primare.

Acest lucru înseamnă că este posibil ca, în cazul în care revendicările doctorilor nu sunt soluționate, numărul cabinetelor să se reducă cu peste 70 la sută și chiar ca bolnavii să fie nevoiți să plătească serviciile.

”Ca și majoritatea celorlalte organizații județene, noi, cei din Timiș, optăm să nu semnăm actele adiționale la contractul-cadru cu Casa de Sănătate. În forma actuală, acestea prevăd condiția depunerii la dosar a dovezii de înscriere în procedura de acreditare în ciuda faptului că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.88 din 2017 face o derogare în acest sens.

Oamenii trebuie să știe că acreditarea nu înseamnă calitatea actului medical. Cred că pacienții noștri ar dori ca banii să fie utilizați pentru dotarea cu aparatură a cabinetelor”, a declarat Claudia Iftode, peședinta Societății Timiș de Medicina Familiei.

În plus, medicii de familie sunt nemulțumiți de finanțarea medicinei primare, în proiectul de buget fiind alocat un procent mai mic decât anul trecut, de doar 5,24 la sută din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în condițiile în care solicitările erau de o creștere de până la zece la sută. Aceștia cer ca finanțarea să fie clar exprimată în contractul-cadru. O altă solicitare a medicilor de familie face referire la debirocratizare și câștigarea de timp pentru pacienți.
Mai multe, aici: http://amfms.ro/peste-70-dintre-cabinetele-de-medicina-de-familie-din-timis-s-ar-putea-inchide/