Impozit zero pentru medicii de familie de la 1 ianuarie 2020

„Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, solicită aplicarea unei rate zero de impozitare pentru medicii de familie, avertizând că, fără această măsură, “medicina de familie riscă să moară”.
Măsura a fost anunțată de PSD în forma actualizată a programului de guvernare și ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020.
Corneliu Florin Buicu a prezentat pe pagina sa de Facebook, ca argument, două hărți care prezintă deficitul de medici de familie în România în prezent și estimarea deficitului în 2022, în lipsa unor măsuri adecvate.
“Impozit zero pentru medicii de familie este una dintre cele mai importante măsuri prevăzute în programul de guvernare, capabilă să transforme specialitatea de medicină de familie într-o specialitate atractivă.
Fără această măsură, medicina de familie riscă să moară”, a avertizat președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
“Impactul “morții” medicinei de familie este devastator asupra bugetului, având în vedere mutarea serviciilor medicale către nivelul de îngrijire spitalicesc ceva mai scump”, a completat oficialul.
Corneliu Florin Buicu consideră că această măsură va determina creșterea atractivității specialității intr-un ciclul care durează cel puțin cinci ani.
Numărul de cabinete ale medicilor de familie a scăzut cu 453 în ultimii trei ani și a coborât sub pragul de 11.000 în 2018, arată un raport publicat recent de Institutul Național de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.
La începutul acestui an, reprezentanții medicilor de familie au atras atenţia asupra subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare din România, avertizând că această situație afectează sănătatea populației.
Anul trecut, doar 5,7% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost alocat pentru asistența medicală primară”.
Propunerea presedintelui Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor,  de aplicare a ratei zero de impozitare pentru medicii de familie din Romania, speram sa se aplici de la 1 ianuarie 2020.

Cu stima,
Claudia Iftode