”Fundamentarea propunerii CMR pentru PROGRAMUL NAȚIONAL DE EVALUARE A PERFORMANȚELOR SISTEMULUI DE SANATATE

”Fundamentarea propunerii CMR pentru PROGRAMUL NAȚIONAL DE EVALUARE A PERFORMANȚELOR SISTEMULUI DE SANATATE ca parte a programului european Health Systems Performance Assessment/HSPA și care să integreze siguranța pacientului și creșterea calității actului medical”
El este un raport preliminar al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România și are la declarația de conflict de interese (sublinierile sunt importante): ”Informațiile și opiniile expuse în acest raport nu reflectă în mod necesar opinia oficiala a Colegiului Medicilor din România. Colegiul Medicilor din România nu garantează acuratețea datelor provenite din alte surse citate incluse în acest raport. Nici CMR și nici orice persoană care acționeaza în numele lui nu pot fi făcute responsabile pentru posibila utilizare în orice alte scopuri a informațiilor conținute în raport.
București, mai 2018
Notă: acest document a fost aprobat de către Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România la data de 28 iunie 2018”

În consecință nu se pune problema ca cineva să interpreteze că acesta nu ar fi un document oficial al CMR, drept dovadă că am primit răspunsurile atașate, inclusiv de la ANMCS. Săptămâna viitoare avem o întâlnire cu secretarul de stat al MS responsabil de aplicarea programelor europene. Este adevărat că încă nu am primit un răspuns oficial din partea MS strict pe acest program propus.

2. Nu impunem nimănui nimic, proncipiile care stau la baza Programului propus sunt foarte clar enunțate, complet opuse metodologiei ANMCS.

3. CMR nu a acreditat și nici nu are cum să acrediteze ANMCS și nici alte organizații din cele descrise de dvs ca furnizori de EMC întrucât nu se încadrează în prevederile Deciziei 12/2018. În consecință niciun eveniment din cele descrise de dvs nu a primit și nici nu va primi creditare din partea CMR.

4. Desființarea CMR este improbabilă în viitorul pe termen scurt și mediu, cât timp România va mai face parte din UE.

5. Nu stăm precum persoanele cu deficiențele mentale menționate de dvs. Continuăm să apărăm interesele membrilor noștri, conform mandatului încredințat de aceștia, folosind toate instrumentele legale care ne stau la dispoziție, conform strategiei BEx, aprobată de CN și adaptată în funcție de evoluția evenimentelor, precum cele apărute ieri și astăzi, aceasta fiind și o explicație a întârzierii răspunsului meu cu 24 de ore.

6. Ar fi încurajatoare o poziție măcar similară cu a CMR din partea celorlalte organizații de reglementare ale profesiilor medicale, altele decât cea de medic.

Cu stimă,

Călin Bumbuluț, MD, GP
Vice-President of the Romanian College of Physiciansraspuns CNAS HSPA
Raspuns ANMCS Colegiul Medicilor

raspuns Scoala Nationala
Program national performanta sistemului de sanatate CMR final