1) Costurile ACREDITARII ANMCS, FITI VIGILENTI! 2) Se propune minim 9% din Fond pentru MF

Stimati colegi, dragi prieteni si colaboratori,

1) Am reusit stoparea de moment a lansarii OUG care ar anula practic Legea 329 a exceptarii de la acreditarea ANMCS!

Evaluatorii ANMCS/AESM au inteles mesajul medicilor de familie dar nu se lasa.

Daca veti urmari proiectele si ordinele emise de presedintele ANMCS, pe site-ul institutiei, veti observa, ca si mine, cum ca daca azi s-a aprobat in Parlament o lege care ne favorizeaza pe noi,medicii de familie, medicii din ambulatoriul de specialitate , medicii dentisti si laboratoarele care au ramas sub acreditarea Renar, in ziua urmatoare, ANMCS a emis un ordin contrar legii votate. Nu numai o data.

Va prezint mai jos un calcul scurt, pentru un CMI, cu preturile medii din provincie, avand in fata standardele cu care ANMC incerca sa ne captuseasca pe noi, medicii de familie:

– instalare kit supraveghere video (înregistrare act medical) + antiefracție (materiale + manopera) complet = de la aprox. 1200 RON;

– cota mentenanță kit supraveghere + antiefractie= de la aprox. 50 RON/luna;

– creare pagina web a CMI (standard-cea mai ieftina)) = de la 250 euro;

– cota mentenanță pagina web = de la 25 RON/luna;

– cumpărare proceduri (trebuie doar adaptate la CMI) = de la 80 RON/procedura (se găsesc pe net). sau

– firma consultanta managementul calității = de la 250 euro/ an.

– antivirus de plata (este interzisa varianta free) – de la 50 RON/an.

– materiale birotica (hârtie, tonner, biblioraft proceduri)

– curs management, la distanta, metoda e-learnig (o fi gratuit?)

– ITM, ISU ?

– vizitele evaluatorilor ANMCS sunt gratuite pana la următorul ordin al D-lui președinte ANMCS.

Rugaminte: nu credeti in promisiunile venite de la ANMCS!

Legile se pot da azi si maine se pot anula!

Este vorba de multi bani care sunt sau vor fi in joc: extinderea si mentenanta aplicatiei CaPeSaRo de catre firma Innovate IT din Iasi, programe informatice pentru monitorizare indicatori (deja s-a prezentat o varianta in urma cu doua luni si nu e gratis).

Va urma un program informatic special pentru raportarea si analiza evenimentelor adverse (probabil tot Innovate IT), etc.

Nimic nu se baga pe gat, dar intotdeauna se recomanda pentru rotunjirea in plus a evaluarilor.
O rotunjire in minus poate duce la suspendarea autorizatiei sanitare.

Va rog sa fiti vigilenti! Nu va inscrieti in acreditare!

2) https://www.facebook.com/groups/medicina.de.familie/permalink/2022517147784366/

Deputatul Antoneta Ioniță va propune ca minimum 9% din totalul fondurilor alocate sănătății să fie direcționate către medicina de familie
De către Cristian -30/01/2019
Deputatul PNL Antoneta Ioniță atrage atenția asupra faptului că asistența medicală primară, de care beneficiază cei mai mulți pacienți, rămâne subfinanțată de la un an la altul.
Parlamentarul brăilean, de profesie medic, spune că actualii guvernanți refuză să înțeleagă că alocările pentru medicina de familie sunt o investiție și nu o cheltuială. În opinia sa, în momentul actual, cele peste 11.000 de cabinete ale medicilor de familie primesc fonduri insuficiente, aspect recunoscut chiar de Ministerul Sănătății. În plus, veniturile personalului medical din asistența primară sunt mult mai mici decât cele ale medicilor și asistenților care lucrează în spitale sau în alte segmente ale sistemului public de sănătate, ceea ce înseamnă o inechitate și o discriminare.
”Acum, la începutul anului, fără a avea încă un buget aprobat, solicit actualilor guvernanți să înțeleagă că una dintre prioritățile politicii de sănătate trebuie să o reprezinte finanțarea corespunzătoare a medicinei de familie. Ne confruntăm cu o subfinanțare cronică, care s-a adâncit și mai mult după aplicarea legii salarizării. Situația persistă de ani buni, este recunoscută chiar în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, însă măsuri în această privință nu au fost luate, ceea ce a dus la o scădere a numărului de medici, raportat la 100.000 de locuitori. Pentru că unul dintre primele efecte a fost că medicina de familie a devenit neatractivă pentru tinerii specialiști, care au preferat să nu intre în sistem. Cei care au de suferit sunt pacienții, mai ales cei din mediul rural, care nu mai beneficiază de asistență medicală”, atrage atenția deputatul Antoneta Ioniță.
Studiile realizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie arată că, pentru o funcționare corectă a sistemului, ar fi necesară alocarea unui procent de minimum 9% din Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. În prezent, în România, procentul alocat medicinei de familie nu depășește 6% din totalul fondurilor alocate sănătății, și reprezintă mai puțin de jumătate față de media europeană de 13%. Chiar și în aceste condiții, suma ar permite doar funcționarea cabinetelor medicale, fără dotarea suplimentară cu aparatură, renovări și alte investiții.
”Ținând cont de aceste evidențe care nu pot fi negate, propun ca medicina de familie să fie tratată cu aceeași unitate de măsură ca și restul sistemului medical public”, a mai spus deputatul Ioniță.
Parlamentarul PNL va depune un amendament la proiectul de buget, prin care va solicita ca minimum 9% din totalul fondurilor alocate sănătății să fie direcționate către medicina de familie.

Cu drag si respect pentru noi toti,
Claudia Iftode